Is mijn scherm ingebrand?

Geschreven door Boris

Een ingebrand scherm is een probleem dat af en toe voorkomt bij telefoons met een OLED-scherm. Dit zijn schermen die zowel door Samsung als Apple in de nieuwere telefoons worden gebruikt. Maar wat is een ingebrand scherm precies en hoe kan je het herkennen?

Wat is een ingebrand scherm?

Een ingebrand scherm kan voorkomen wanneer er langere tijd hetzelfde beeld op het scherm of een deel van het scherm wordt weergeven. De notificatiebalk is bijvoorbeeld kwetsbaar voor inbranden, omdat deze vaak zichtbaar is en hetzelfde beeld toont. Maar denk ook aan lang navigatie aanhebben of spelletjes zoals Pokémon go. Doordat er langdurig en/of regelmatig hetzelfde beeld wordt getoond op precies dezelfde plek in het scherm, brandt dit beeld in. Je blijft het ingebrande beeld hierdoor altijd vaag zien, voornamelijk op een witte achtergrond.

Hoe zie ik of mijn scherm is ingebrand?

Wanneer je scherm inbrandt, kan het scherm het lang geprojecteerde beeld niet meer vervangen voor een nieuw beeld, waardoor je dit beeld zal blijven zien. De verkleuringen kunnen grote donkerdere vlakken op het scherm zijn, maar kunnen ook zichtbaar zijn in de vorm van kleine vlekjes. Je kunt een ingebrand scherm herkennen door naar een wit scherm te gaan, de helderheid hoog te zetten en er op te letten of je verkleuringen in het scherm ziet.

Is mijn scherm defect wanneer het is ingebrand?

Ja, een ingebrand scherm is een defect. Net als bij bijvoorbeeld een barst, kan het zijn dat de andere functionaliteiten van het scherm verder nog goed zijn. Toch zal het nodig zijn om het scherm te vervangen om het apparaat weer volledig als nieuw te laten functioneren.

Onze beoordelingen